marți, 18 iunie 2013

Cum sa-ti alegi si sa-ti ingrijesti manusile in mod corect

Combinand toate datele adunate de pe internet cu experienta personala, am scris un ghid complex si detaliat care te va ajuta sa-ti alegi manusile potrivite si sa le ingrijesti in asa fel incat sa scoti maximum din ele, ca priza si durabilitate.

In primul rand, trebuie sa alegi marimea potrivita. Daca manusile sunt prea mici sau prea mari, nu doar ca iti afecteaza performantele dar va si accelera uzarea si ruperea manusilor. Trebuie sa stii ca manusile nu trebuie sa fie fixe, dar nici prea largi. Trebuie sa ai o distanta mica intre degete si varful manusii, cat sa fie comfortabile. Nu cumpara o manusa care nu ti se potriveste, doar pentru ca au un pret foarte bun. Vei sfarsi prin a plati mai mult, pentru ca se vor rupe repede si vei avea nevoie de o alta pereche.

Cumpara-ti o pereche pentru antrenamente si una mai buna pentru meciuri. In antrenament intotdeauna vei avea mai mult de lucru decat in meciuri, ceea ce duce la o uzura mai rapida a manusilor. Manusile mai scumpe de obicei se tocesc mai repede, pentru ca au un latex mai sofisticat si mai moale. Cumpara-ti o pereche mai ieftina, mai putin sofisticata si cu un latex mai dur pentru antrenamente si una mai scumpa de meciuri.

Informeaza-te in legatura cu folosirea latexului potrivit in orice circumstante. Sunt mai multe tipuri de latex pentru conditii de vreme sau terenuri diferite. De exemplu, poti folosi un latex special pentru conditii de umezeala, ceea ce este indicat, pentru a nu avea probleme cu prinderea atunci cand ploua sau terenul e foarte ud. Sau poti folosi un latex proiectat pentru vreme uscata, altul pentru terenuri tari sau altul pentru folosirea pe gazon sinetic.

Dupa ce ai ales modelul si marimea potrivita si ai cumparat manusile, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa le speli. In timpul procesului de fabricatie in latex sunt puse prafuri chimice pentru conservarea acestuia. Singura modalitate de a scăpa de aceste produse chimice este sa speli usor manusile in apa calduta. Recomand chiar doua sau trei spalari inainte de utilizare. Latexul va funcționa bine doar în cazul în care aceste substanțe chimice sunt eliminate. Unele manusi, care contin foarte mult praf chimic, vor performa din ce in ce mai bine, pe masura ce sunt folosite si apoi spalate, eliminandu-se astfel din ce in ce mai mult din praful respectiv.

Ai grija de manusi in timpul meciului sau antrenamentului. Incearca sa atingi doar mingea si eventual sticla de apa cu palmele. In cazul latexului moale, mai sofisticat, manusile nu trebuiesc lasate sa se usuce. Nu doar ca nu vor mai oferi cea mai buna aderenta de care sunt capabile, dar se vor si rupe mai repede, latexul uscat fiind casant, faramicios. Folositi apa pentru ca saliva nu ajuta foarte mult. Daca, insa, latexul va fi udat prea mult, poate deveni alunecos. Experimenteaza si gaseste echilibrul perfect pentru a scoate maxim din manusile tale.
SFAT: pentru ca sa uzi manusile uniform in timpul meciurilor sau antrenamentelor, ia o gura de apa si pulverizeaza cu putere pe palme.

Intotdeauna spala-ti manusile. Greseala pe care o fac multi portari este ca după un joc sau antrenament isi lasa manusile in geanta, rucsac. Nu lasa manusile in geanta ude si murdare. Mizeria si transpiratia distrug latexul! Mizeria absoarbe umezeala naturala din latex si il transforma intr-un material dur, faramicios fara nici un fel de aderenta. Spala manusile intotdeauna dupa antrenamente si meciuri.

Cum sa speli manusile
Spala manusile cu apa calduta frecand usor latexul cu degetele. Poti sa pui o manusa in mana, iar cu cealalta sa freci usor palma manusii, strangand din cand in cand pumnul mainii cu manusa pentru a stoarce apa in exces. Chiar daca manusile par curate, nu te lasa pacalit, pentru ca acestea sunt imbibate cu transpiratie si saliva. Pentru a elimina mirosurile neplacute sau in cazul in care manusile sunt foarte murdare poti folosi un detergent special pentru manusi, dar nu este neaparata nevoie. Dupa ce le speli infasoare-le intr-un prosop fara ca manusile sa se atinga intre ele si aplica putina presiune pe prosop fie asezandu-te, fie calcand pe acesta. Astfel, se va absoarbe apa fara sa se altereze latexul. Nu le lasa in prosop, ci agata-le pe o franghie, cuier, sau pe un umeras, intr-un loc racoros si uscat.
Dupa ce le-ai spalat nu le lasa la uscat pe calolifer, la soare, sau in apropierea altei surse de caldura. Nu incerca sa grabesti uscarea folosind feonul. Oricare dintre acestea va duce la uscarea umiditatii naturale a latexului, facandu-l faramicios, rigid si lipsit de aderenta.

Imbunatateste-ti tehica de prindere a mingii. Daca mingea nu se prinde corect, avand palmele in forma de "W", atunci mingea se va freca cu palma mai mult decat ar trebui, ceea ce duce la o uzura in plus.

Depoziteaza-ti manusile corect. Dupa ce le-ai spalat si s-au uscat, cel mai bine e sa le tii intr-o geanta speciala de manusi sau in ambalajul in care le-ai cumparat. Nu aseza manusile palma in palma, caci se pot lipi intre ele si se vor rupe cand o sa trebuiasca sa le separi.

Ai grija de manusile tale si ele vor avea grija de tine! ;)

5 comentarii:

  1. Eu caut niste manusi de joc....si caut unele cu latexul mai gros si eventual cu fingersave
    poti sami spui si mie care sunt grosimile latexului si de care m-as putea folosi cel mai mult???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Dragos! grosimea unui latex de joc poate fi de la 3mm la 4,5... Depinde cum iti plac tie si cum te simti bine. Poate preferi manusile mai usoare, lejere..atunci mergi pe un latex de 3-3,5mm. Daca vrei ca manusile sa fie mai groase, cauta 4 sau 4,5. Tine cont, la un latex de 4,5 sau mai gros, nu o sa mai ai un control prea bun asupra mingii ;)

      Ștergere
  2. Hey
    Sunt elev si as dori sa aplic in echipa liceului.imi poti sugera o pereche destul de rezistenta la bombele celor de clasa a 12 a, dar care sa nu se uzeze asa mult la un antrenament deci cat mai flexibile,sa amortizeze impactul(as dori 4 mm latex) dar si de calitate. Stiu ca cer mult dar un pret de care dispun e 150- 200 lei. Ms mult!!!

    RăspundețiȘtergere