vineri, 17 ianuarie 2014

Pastrati-va caldura corporala pe temperaturi scazute!


Foarte important pe perioada iernii este sa ne pastram caldura corporala, in acelasi timp fiind lejeri si comfortabili, pentru a ne antrena la capacitate maxima.
Pe temperaturi extreme, organismul foloseste rezervele de energie pentru a se incalzi. Energie atat de necesara in antrenament, mai ales in perioada de pregatire, cand sedintele sunt foarte solicitante. De aceea, trebuie sa stim cum sa ne imbracam pe temperaturi scazute, pentru a ne mentine temperatura corpului si lejeritatea in acelasi timp.
Nu e de ajuns sa punem haine peste haine pe noi. Iata care este echiparea ideala:
Base layer: este haina care vine in direct contact cu pielea. Aceasta e de preferat sa fie stransa pe corp (in principal datorita faptului ca mai avem nevoie de inca doua haine peste). Materialul trebuie sa fie unul care nu retine umezeala. Recomandat sunt materiale ca polipropilena, matase, poliester, lana. Evitati simplul tricou de bumbac, pentru ca acesta retine umezeala si in cele din urma va absoarbe din caldura corporala.
Mid layer: rolul celui de-al doilea strat este sa duca umezeala de la primul strat la cel exterior. Materiale bune sunt lana, poliester sau combinatii sintetice.
Outer Layer: acesta e conceput pentru a te proteja de vant si de apa. Bineinteles, ideal e sa folosim o jacheta, bluza de fas.


In conditii de frig extremitatile sunt cele mai expuse. Degetele de la picioare sunt primele care trebuie protejate de degeraturi, deci sosetele groase nu trebuie sa lipseasca! De asemenea, e important sa purtam o caciula, care sa ne protejeze capul si urechile, pe unde corpul pierde multa energie. In cazul in care va incalziti prea tare, dati jos caciula. Astfel, va reglati temperatura corpului, fara sa va expuneti partea centrala, inima la frig.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu