duminică, 27 aprilie 2014

7 lectii de la Joe Hart

Portarul lui Manchester City si al nationalei Angliei si primul sau antrenor, Dave Timmins, dezvaluie secretele ascensiunii lui Joe.



Joe Hart a parcurs un drum lung de cand era un tanar invatacel la Shrewsbury Town. Ca adolescent, Hart curata ghete si cara echipamentul echipei de seniori a lui Shrewsbury, in timp ce invata meserie de la antrenorul cu portarii, Dave Timmins. Astazi, el este un jucator cheie in formatia cu care Manchester City alearga dupa titlu in Premier League si prima optiune a lui Roy Hodgson pentru nationala Angliei, la Cupa Mondiala din Brazilia. Hart a castigat manusa de aur - trofeu acordat portarilor care pastreaza poarta intacta in cele mai multe meciuri - in ultimele trei sezoane. Iata cei 7 pasi ai sai pentru obtinerea succesului:

1. Corpul este templul tau
Hart s-a transformat de la adolescentul slab care era la Shrewsbury in perioada 2003-2006, in atletul musculos care apara poarta lui Manchester City. "Fiind puternic, esti intr-o situatie mai buna pe teren, te ajuta in prevenirea accidentarilor si iti ofera o prezenta de spirit mai importanta. Lucrez foarte mult cu TRX, pentru a lucra partea superioara si cea inferioara, dar si foarte multe exercitii la sala, cum ar fi presa sau exercitii de baza, ca Pilates", spune Hart.
Timmins a asistat la evolutia impresionanta a fizicului lui Hart. "Am o poza cu mine si cu Joe de la Shrewsbury, cand el avea 18 ani si fizicul sau arata cu totul altfel acum", spune Timmins. "Ii placea sa foloseasca sala de forta chiar si atunci si lucra mult in afara antrenamentelor."

2. Iesi din zona de comfort
Ca tanar portar la Shrewsbury, Hart se antrena deseori la un nivel de varsta mai mare decat el. Asta l-a ajutat sa-si ridice standardele si da a-si pastra calmul sub presiune. La 17 ani era gata sa joace pentru prima echipa. "Dave Timmins ma punea sa joc de fiecare data la un nivel mai ridicat de varsta. Incredearea mea a crescut pentru ca eram mereu pus in fata unei provocari. Am aceeasi atitudine astazi, imi place sa ma provoc la fiecare antrenament", spune Hart.

3. Fii dedicat
Timmins isi aminteste o sesiune de atrenament intr-o zi de iarna, cand era atat de frig si ud incat tanarului portar i-au dat lacrimile. Dar Hart a dus antrenamentul la bun sfarsit.
"Nu am anulat niciodata un antrenament, indiferent cat de rea era vremea", spune Timmins. "Mai schimbam usor antrenamentul, dar ne-am antrenat intotdeauna, indiferent de conditii. Se poate vedea acelasi spirit in el acum. Nu conteaza daca scoate mingea cu mana sau cu fata. Are aceeasi pasiune pentru a tine mingea in afara portii. E de neoprit".

4. Stai concetrat 
Lui Joe ii place sa ramana cufundat in fiecare moment al jocului, indiferent unde se afla balonul.
"E greu pentru unii sa inteleaga, dar daca mingea e in terenul celalalt, nu inseamna ca portarul sta dezinteresat in careul sau. Eu incerc sa imi pastrez concentrarea comunicand cu fundasii si miscandu-ma mereu, in  functie de pozitia mingii. Intotdeauna trebuie sa stai concentrat la joc. De cele mai multe ori, parada in sine este cel mai usor lucru".

5. Dezvolta-ti diferite aptitudini
Calmul lui Hart cand are mingea la picior si distributia sa excelenta i se trag din interesele sale in alte sporturi din perioada adolescentei. Cand era copil, Joe excela la cricket, golf, tenis, rugby si chiar juca in camp pentru echipa scolii. "Jucam pentru mai multe echipe - echipa scolii, o echipa de amatori si echipa de juniori a lui Shrewsbury. Pentru toate ecoluam in poarta, mai putin pentru echipa scolii. O faceam pentru ca imi placea sa joc in camp, dar imi place sa cred ca mi-a ajutat mult jocul cu piciorul." Timmins confirma: "juca la mijloc sau in fata si daca vedem cum a evoluat jocul, i-a ajutat cu siguranta. Joe era un jucator de cricket foarte bun si la un moment dat, cand Shrewsbury a retrogradat, credeam ca o sa-l pierdem pentru cricket. Cu siguranta cricketul l-a ajutat in distributia mingii cu mana".

6. Invata de la cei mai buni
Hart mereu analiza evolutiile idolilor sai, pentru a vedea ce poate invata de la ei. "A avut intotdeauna o etica de munca extraordinara si dorinta de a invata", spune Timmins.
Eroii lui Hart erau David Seaman si Peter Schmeichel. "Seaman era un portar de calitate pe care te puteai baza mereu iar Schmeichel avea intotdeauna interventii salvatoare."

7. Sa ai intotdeauna o plasa de siguranta
Cand Hart face o greseala sau trece printr-o forma mai slaba, el se intoarce mereu la metodele de baza de antrenament. Exercitii de agilitate, priza si reactie, pentru a-si recapata forma.
"Toti sportivii de top au o baza la care se intorc in momentele grele. Asta te ajuta sa iti recapeti forma si sa te readuca pe drumul cel bun", spune Timmins.
Mentinerea unei stari de calmitate si privirea situatiei de ansamblu, de perspectiva, ajuta de asemenea. Atata timp cat muncesti, trebuie sa accepti faptul ca vei face greseli uneori. Incearca sa le minimalizezi si sa mergi mai departe, dar esential e sa fii puternic mental si sa stii ca orice s-ar intampla, trebuie sa mergi inainte", a spus Hart.


Sursa: www.telegraph.co.uk

Un comentariu: