miercuri, 2 iulie 2014

Keylor Navas, revelatia de la Cupa Mondiala



Acest mondial este, fara indoiala unul al portarilor, mai multi golakeeperi fiind alesi “Omul Meciului” in partidele de pana acum. Printre remarcatii competitiei se numara Rais Mbolhi (Algeria), Guillermo Ochoa (Mexic), Julio Cesar (Brazilia), Tim Howard (SUA), Claudio Bravo (Chile), Vincent Enyeama (Nigeria) dar si cvasicunoscutul Keylor Navas (Costa Rica).
            Navas a fost unul dintre cei mai buni portari in faza grupelor, pastrand poarta intacta in fata unor atacanti de exceptie, ca cei ai nationalei Angliei sau ai Italiei si a fost invins doar din penalty in partida cu Uruguay. In optimile de finala, in fata Greciei, Navas a facut inca un meci mare. Interventia sa din min 94, la capul lui Mitroglu, a dat sansa echipei sale sa castige partida la penalty-uri, acolo unde goalkeeperul a fost din nou decisiv, parand sutul lui Gekas, si si-a dus echipa in sferturi pentru prima oara in istoria tarii.

            Keylor Antonio Navas Gamboa, pe numele sau intreg, s-a nascut la San Isidro, Costa Rica, pe 15 Dec. 1986.
            Navas a deputat pentru Deportivo Saprissa la varsta de 18 ani, intr-o partida de campionat, impotriva echipei AD Carmelita. In perioada petrecuta la Saprissa, Navas a fost titular in ultimele doua sezoane la club, castigand in total 7 trofee, din care 6 titluri nationale.
            In 2010 Navas a parasit tara natala pentru a semna cu Albacete, echipa aflata in liga secunda spaniola. A aparat in aproape toate meciurile acelui sezon, insa echipa sa a retrogradat, de pe ultimul loc, in liga a treia. Talentul lui Navas nu a fost, insa, trecut cu vederea si echipa din La Liga, Levante, l-a imprumutat pentru un sezon. La sfarsitul sezonului Albacete l-a cedat definitive la Levante, unde costaricanul a fost prima optiune abia in sezonul recent incheiet, primii doi ani stand in spatele titularului Gustavo Munua.  Navas a fost numit cel mai bun portar din La Liga sezonul trecut, dupa numarul de parade reusite, 102, lasand in urma portari ca Valdes, Diego Lopez sau Willy Caballero.
Navas a continuat evolutiile impresionante din campionat si la acest Mondial, primind inclusiv doua titluri de “Omul Meciului”, record ce il imparte cu portarul mexican Ochoa. Forma sa excelenta a atras atentia cluburilor importante din Europa. Arsenal, Liverpool si Atletico Madrid s-au aratat interesate de serviciile sale, finalista Ligii Campionilor facand chiar o oferta de 6 milioane de Euro, refuzata de Levante. Navas este evaluat de www.transfermarkt.de la 4 milioane de Euro si are o clauza de reziliere de 10 milioane.

In sferturile de finala, Costa Rica va infrunta Olanda si Navas are din nou sansa de a se face remarcat in fata unora dintre cei mai buni atacanti din lume. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu