miercuri, 29 octombrie 2014

Pozitia portarului si modul de prindere a mingii


In special pentru tinerii portari care nu beneficiaza de un antrenor specific la club, voi incerca sa scriu cateva articole, despre procedeele de baza pe care trebuie sa si le insuseasca un portar.

Astazi va voi vorbi despre pozitia portarului  si modul de prindere a mingii sau asa numita ,,Priza" .

Poztia portarului in primu rand nu trebuie sa fie niciodata pe linia portii, ci un pas in fata acesteia pentru ca pozitia mai in fata a portarului va acoperi mereu mai mult din cadrul portii. Pozitia portarului standard in asteptare a mingii va fi cu genunchii putin flexati, picioarele putin departate, dar ca distanta sa fie paralel cu umerii, bratele pe langa corp putin ridicate cu palmele spre exterior si cu privirea in fata. Intotdeauna pe varfuri!

Prima pozitie de prindere a mingii este prindere a mingii de jos sau cum imi place sa spun "excavatorul", deoarece  mainile portarului se transforma ca un brat de excavator care se apleaca si prinde mingea, mainile acestuia fiind directionate spre minge, palmele intinse permitandu-i mingii sa urce spre piept,  unde portarul va trage bratele sa prinda mingea folosind coatele cat mai apropiate si, sa nu uitam, tot timpul un genunchi jos si unul ridicat. Astfel, in cazul in care portarul scapa mingea, aceasta se va lovi de genunchi.

A doua pozitie de prindere a mingii este cea de prindere la piept. Atunci cand mingea vine mai jos de fata, mingea va fi prinsa la piept, mainile plecand din lateral un pic indoite si cu palmele catre exterior, incercand cat mai repede miscarea  bratelor spre minge in momentul cand atinge pieptul, incercand in acelasi timp coatele sa fie apropiate pentru a nu scapa mingea din brate.

Si a treia pozitie si ultima este cea la fata, numita si priza triunghi, deoarece in momentul cand se va prinde mingea se formeaza un triunghi din spatele mingii din maini, dar nu uitati ca mainile vor pleca tot de langa corp putin indoite si palmele spre exterior, dar cand vom prinde mingea la fata este indicat ca mainile sa fie intinse dupa minge cat mai in fata pentru a prinde mingea cat mai repede posibil, nu sa astept sa ajunga mingea la mine, pentru ca intr-o posibila aglomeratie te poate incurca.

Cam asta a fost pentru pozitia portarului si modul de prindere a mingii. Voi reveni cu noi subiecte interesante pentru a va ajuta sa va dezvoltati calitatile de portar cat mai corect.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu